התעשייה המודרנית לא יכולה לתפקד כיום, ללא אוטומציה ורובוטיקה. נכון, יכולות אלה אינן מתבטאות בכל מקום ולא תמיד רואים אותן בצורה נרחבת. אך ככלל, התעשייה המודרנית והאנושות כיום, למעשה תלויים בפועל בין השאר בטכנולוגיות אלה. כמו כן, ישנו צורך מתמיד בפיתוח פתרונות חדשים של רובוטיקה ואוטומציה. לפניכם סקירה קצרה על כך ועל המשמעויות של נושא זה לעסקים.
לשמור על הרף הגבוה
התקדמות הטכנולוגיה והתעשייה הובילו אותנו למצב נוכחי, שבו יש רף מסוים של תחרות עבור עסקים. מי שרוצים לייצר למשל מוצר בכמויות גדולות, כשאותו מוצר מופק ברחבי העולם באמצעות אוטומציה, יהיו חייבים להשתמש גם הם באוטומציה. אחרת, אם יסתפקו בייצור ידני, עלות היצור תהיה לרוב יקרה מהרגיל ולכן גם עלות המוצר לצרכן. כך שאם רוצים להיות תחרותיים, חייבים ליישר קו עם הסטנדרטים בתחום. אם רוצים יותר מכך – לקבל יתרון תחרותי, כבר צריך להשקיע יותר ולהבטיח, שמפיקים מרובוטיקה ואוטומציה אפילו יותר. כך שיישום רובוטיקה ואוטומציה לתעשייה הוא לא מותרות עבור עסקים, אלא במקרים רבים הכרח. בכל מקרה, זהו כאמור גם מקור להזדמנויות ולקבלת יתרון תחרותי. אם כי לא תמיד ניתן להשיג באמצעים אלה אופני ייצור משוכללים יותר. בסופו של דבר, אינכם היחידים שחושבים על כך ויש גם מגבלות מסוגים שונים על יעילות מערכות. עם זאת, פריצות דרך מתרחשות תמיד ותחום זה מתקדם ללא הרף.
בין אוטומציה לרובוטיקה
אוטומציה היא הביצוע האוטומטי של פעולות שונות על ידי מכונות. פעולות אלה עשויות להתבטא ברמה הפיזית בצורה מורכבת יותר או פחות. אם נסתכל על מכשיר כספומט, הוא יכול להציג יתרה בחשבון, לבקשת הלקוח. אבל הוא יכול גם לאפשר משיכת כסף, שהיא פעולה שמוסיפה מורכבות פיזית מסוימת לאוטומציה. ניתן לומר, שזו היא רובוטיקה ברמה פשוטה מאוד. רובוטיקה מתקדמת תתבטא באופני פעולה מורכבים יותר ויותר וכמובן, גם ב"רובוטים". אלה מכונות שנועדו לביצוע פעולות שונות בהתאם לאופן בו מתכנתים אותן ובמיוחד, לשילוב בתהליכי ייצור מסוגים שונים. עסקים שמתעניינים בכך, משלבים אוטומציה לסוגיה, בהיקפים שתואמים לאופי פעילותם. יש כיום גם אפשרות מתקדמת למדי לשלב רובוטים תעשייתיים ישירות עם עובדים אנושיים, ללא הפרדה. זאת, באמצעות "קובוטים". הקובוט (cobot – collaborative robot או רובוט שיתופי) בטוח להפעלה בסביבה כזו והוא גם זמין בעלויות נוחות יחסית עבור רובוטים.
מה מקבלים, תודות לפיתוח רובוטיקה ואוטומציה
בדרך כלל, מתעניינים ברובוטיקה ובאוטומציה, בכדי להשיג את התועלות הקלאסיות הבאות:
- חסכון בכוח אדם – רובוטים מחליפים בני אדם בעבודות רבות. זהו תהליך מתמשך, אשר בא לידי ביטוי בתעשיות מגוונות. למשל בתעשיית הרכב, בה רואים עבודות שנעשו בעבר בידי אדם וכיום בידי רובוטים, כמו גם עבודות שנעשות במשולב – אדם ורובוט שעובדים ביחד.
- חסכון בזמן – מכונות אלה יכולות לעבוד ברציפות, מלבד הפסקות לצורך תחזוקה.
- מהירות – הרובוטים מסוגלים לעבוד מהר יותר מבני אדם. היבט זה תורם גם לחסכון בזמן.
- דיוק – היכולת לעבוד בצורה מדויקת מאוד, מעבר למגלות של עיניים או ידיים אנושיות.
- לעתים, משתמשים במערכות כאלה בכדי לקבל תועלות אחרות. למשל, בכדי לצמצם סיכונים לבני אדם. נאמר, העברה ממקום למקום של מתכת שהותכה בחום גבוה. מוטב לעשות זאת באמצעות תהליך אוטומטי ולא להסתכן בכוויה לעובד שעושה זאת ידנית.
לסיכום
רובוטיקה ואוטומציה הם שני מונחים, שכדאי לכל מי שעוסק בייצור לזכור ולקחת תמיד בחשבון. הם לא פתרון קסם לכל דבר, אך במקרים רבים, הם מפתח חשוב להתייעלות ואף להשגת יתרון תחרותי.