בריונות ברשת בקרב בני נוער – תופעה מדאיגה המחייבת טיפול

בריונות ברשת בקרב בני נוער יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים – החל מקללות והטרדות מילוליות, דרך הפצת תכנים משפילים ופוגעניים כמו תמונות או סרטונים, ועד פגיעה בפרטיות וגניבת זהות. הפגיעה עלולה להיות קשה ומתמשכת, ולהשפיע באופן דרמטי על בריאותם הנפשית והתפקוד היומיומי של הקורבנות. לכן, חובה עלינו כחברה לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו על מנת למגר את התופעה ולהגן על בני הנוער. כל המידע לפניכם!

ממדי התופעה – נתונים מדאיגים

שכיחות גבוהה של בריונות רשת בקרב בני נוער

סקרים שנערכו בשנים האחרונות בישראל ובעולם מצביעים על נתונים מדאיגים ביותר בכל הנוגע להיקף תופעת הבריונות ברשת בקרב בני נוער. למשל, דו"ח של ארגון המורים בארה"ב מ-2019 מצא כי יותר מ-60% מבני הנוער בכיתות ח'-י"ב חוו בריונות ברשת בשנה האחרונה. נתונים דומים עולים גם מסקר של איגוד האינטרנט הישראלי, לפיו כ-55% מבני הנוער בישראל נפגעו מבריונות און ליין. הנתונים הקשים האלה ממחישים את הממדים העצומים שלקחה התופעה, ומבהירים כי מדובר בבעיה רחבת היקף שלא ניתן להתעלם ממנה.

ההשלכות החמורות על הקורבנות

ההשפעה של בריונות רשת על בני הנוער שנופלים קורבן לה יכולה להיות הרת אסון. ילדים ונערים רבים מפתחים על רקע הפגיעה הרשתית מצוקה נפשית קשה שכוללת דיכאון, חרדה, ותסמינים פוסט-טראומתיים. הקורבנות עלולים לסבול מתחושת בדידות וניכור, וקושי לתפקד בחיי היומיום. במקרים מסוימים אפילו התפתחו מחשבות אובדניות שהובילו לניסיונות התאבדות. נוסף על הפגיעה הנפשית הקשה, בריונות ברשת גם עלולה להשפיע לרעה על עתידם של הנפגעים, אם התכנים הפוגעניים ממשיכים להופיע בחיפושים ברשת ופוגעים במוניטין שלהם לאורך זמן. עורכי דין לשון הרע יכולים לעזור במקרים כאלה ולפעול לטובת הקורבנות. מדובר בטראומה שהשלכותיה יכולה להיות קשות מאוד, ולכן יש לטפל בתופעה במיידי.

סוגים שונים של בריונות ברשת

בריונות ברשת יכולה לקבל ביטויים מגוונים ולהופיע בפלטפורמות שונות. חשוב להכיר את הצורות השכיחות כדי לדעת לזהות את הסימנים ולהיות מודעים לסכנות. בין הסוגים הנפוצים של בריונות רשת ניתן למנות:

הטרדות מילוליות – קללות, השפלות ואלימות מילולית

זהו אחד הסוגים הבסיסיים והשכיחים ביותר של פגיעה ברשת. התוקפים משתמשים במילים בוטות, בקללות ובהשפלות על מנת לפגוע בקורבן. ההתקפות יכולות להופיע בצ'אטים, בהודעות פרטיות, בתגובות לפוסטים או בכל מקום אחר שמאפשר תקשורת מילולית ברשת. הקללות וההשפלות עלולות להיות קשות ובוטות, ולהשפיע מאוד על מצבו הנפשי של הנפגע. הטרדות מילוליות חוזרות ונשנות לאורך זמן מהוות התעללות רגשית לכל דבר, ועלולות להוביל לפגיעה עמוקה בתחושת הערך העצמי והביטחון של הקורבן.

הפצת תכנים פוגעניים – תמונות, סרטונים והודעות

לעיתים קרובות, הבריונות ברשת לא מסתכמת רק במילים, אלא מלווה בהפצה של תכנים חזותיים פוגעניים. למשל, תמונות מביכות או מבזות של הקורבן, או סרטונים שצולמו בלי ידיעתו ומופצים כדי להשפיל אותו. גם מסרים כתובים כמו שמועות, דיבה והכפשות נכנסים לקטגוריה הזו. הופעת תכנים כאלו ברשת מהווה פגיעה אנושה בפרטיות, וחושפת את הקורבן לעיני כל. הנזק במקרים אלו יכול להיות גדול במיוחד בשל הפוטנציאל הוויראלי, כאשר התמונות או הסרטונים מופצים במהירות ומגיעים לקהל עצום. במצבים כאלו קשה מאוד להסיר את התכנים ולמחוק אותם מהרשת לאחר שכבר נחשפו.

התחזות ופגיעה בפרטיות המקוונת

פגיעה נפוצה נוספת היא שימוש לרעה בזהותו המקוונת של הקורבן. הבריונים עלולים לפרוץ לחשבונות האישיים של הקורבן ברשתות, לשנות סיסמאות, לגנוב מידע או להתחזות לקורבן ולפרסם דברים בשמו. הם גם עשויים ליצור חשבונות מזויפים בשמו של הנפגע ולהשתמש בהם כדי להעליב אחרים או להביך את הקורבן. התוצאה היא פגיעה קשה בפרטיות, בבטיחות המקוונת ובמוניטין של הנפגע. במקרים מסוימים גם מתפתחות הטרדות במציאות כאשר אנשים שונים מנסים ליצור קשר עם הקורבן בעקבות המידע השקרי שפורסם עליו.

 

 

הסיבות להתפתחות התופעה

שימוש יתר ברשתות חברתיות בקרב בני נוער

השימוש ברשתות חברתיות ובמדיה הדיגיטלית בקרב ילדים ונוער נמצא בשיאים חסרי תקדים. דו"ח מיוחד של המועצה לשלום הילד בנושא גלישה בטוחה מצא כי ילדים ובני נוער מבלים בממוצע כ-4 שעות ביום מול מסכים. רבים מהם הופכים להיות תלויים לחלוטין בסביבה המקוונת לצורך תקשורת ואינטראקציה חברתית. זמינות הרשתות החברתיות 24/7 במכשירים ניידים, רמת החשיפה הגבוהה, והשיתוף האובססיבי, כולם יחד הופכים את הרשת לזירה המרכזית בחייהם. מצב זה יוצר פוטנציאל גבוה לחיכוכים ולהתנהגויות פוגעניות שעלולות להתפתח לכדי בריונות שיטתית.

חוסר מודעות וכלים להתמודדות נכונה

למרות העובדה שבני נוער הם אלופים בשימוש בטכנולוגיה ובסביבה הדיגיטלית, רבים מהם דווקא חסרים את הידע והכלים הנחוצים להתמודדות נכונה עם בריונות ברשת. הקורבנות פעמים רבות לא יודעים כיצד להגן על עצמם במצבים כאלו, למי לפנות לעזרה, ומהן האפשרויות העומדות בפניהם. במקרים רבים הם סובלים בשקט מתוך בושה ומבוכה, ולא משתפים אף אחד במתרחש. מצד שני, התוקפים לא תמיד מבינים את ההשלכות החמורות של מעשיהם, ואת הנזק העצום שהם גורמים לקורבן. העובדה שהאינטראקציה מתרחשת דרך מסך יוצרת תחושת ניתוק ומקשה עליהם להפנים שמדובר בפגיעה ממשית באדם אמיתי. חוסר המודעות בקרב כל המעורבים תורם להחמרת התופעה.

דרכי התמודדות ומניעה

חינוך והעלאת המודעות בקרב בני נוער והורים

המפתח להתמודדות עם בריונות רשת הוא חינוך והעלאת המודעות. יש לפעול בשני מישורים מקבילים – הן בקרב בני הנוער עצמם והן בקרב ההורים והמבוגרים האחראים. חשוב לייצר שיח פתוח על הנושא, להסביר את הסכנות, ולהקנות כלים נכונים להתמודדות עם מצבים בעייתיים ברשת.

שיעורים ייעודיים במערכת החינוך

מוסדות החינוך מהווים זירה מרכזית להטמעת המודעות לנושא. יש לקיים שיעורים ייעודיים שיעסקו בבריונות ברשת, בדגש על פיתוח חשיבה ביקורתית כלפי התכנים המקוונים. תלמידים צריכים ללמוד על גבולות, כבוד הדדי וגלישה בטוחה באינטרנט. חשוב לתת להם כלים לזהות מקרי בריונות, לדעת כיצד להגן על עצמם, ולמי לדווח כשהם נתקלים במקרים כאלו. רצוי גם להטמיע תכניות למניעת בריונות רשת שיחזקו התנהגות נאותה ואמפתיה, וימנעו מלכתחילה את היווצרות התופעה.

הגברת האכיפה ויצירת הרתעה משפטית

במקרים של בריונות רשת חמורה במיוחד, נדרשת גם אכיפה משפטית ונקיטת צעדים כנגד התוקפים כדי ליצור הרתעה. ברמה הפלילית, יש עבירות שונות שיכולות לחול על בריונות ברשת, כמו לשון הרע, איומים, הטרדה מינית, פגיעה בפרטיות ועוד. תיקים מתאימים צריכים להיחקר ע"י המשטרה ולהגיע לכדי הגשת כתבי אישום כשיש ראיות מספיקות. גם ברמה האזרחית קיימת עילה לתביעות כנגד מי שפגעו בשמו הטוב או בפרטיות של אדם ברשת. תביעת לשון הרע ללא הוכחת נזק יכולה לסייע לקורבנות בפתיחת הליכים משפטיים שיובילו לפיצוי כספי ולצווים להסרת התכנים הפוגעניים.

לסיכום,

בריונות רשת בקרב בני נוער הפכה למגפה של ממש בעידן הדיגיטלי. מדובר בתופעה קשה ומדאיגה, בעלת השלכות הרסניות על בריאותם הנפשית ועל עתידם של ילדים ונערים. על כל הגורמים במערכת – החל ממשרד החינוך, ההורים, חברות הטכנולוגיה ועד מערכות האכיפה והמשפט – מוטלת החובה להירתם למאבק במגפה הזו. רק באמצעות שילוב של חינוך, העלאת מודעות, טכנולוגיה מתקדמת, וענישה במקרים קיצוניים, נצליח להפחית את ממדי התופעה ולהגן על ילדינו מפני הפגיעות האורבות להם ברשת.

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות